"Het is vooral fijn dat de verpleging
zoveel mogelijk met je meedenkt"

Toveren met handbewegingen

 

 

05 oktober
Een zinvolle dagbesteding bedenken voor mensen met beginnende en gevorderde dementie, dat is nog best lastig. Wittenbergzorg maakt een mooie stap met de Tovertafel.

De Tovertafel is een relatief nieuw concept. Het is een speels product voor ouderen in de midden tot late fasen van dementie en bestaat uit een beamer en een tafel. Op de tafel worden verschillende spellen geprojecteerd. Cliënten kunnen bijvoorbeeld door middel van handbewegingen en aanraking geprojecteerde bloemen groter maken of bubbels uit elkaar laten spatten. Op deze manier is het ook geschikt voor mensen die vergroeide handen hebben of in een rolstoel zitten.

 

De Tovertafel wordt onderdeel van de dagbesteding voor de cliënten op afdeling De Kriekenhof. Dit is een kleinschalige afdeling waar mensen verblijven die psychogeriatrische zorg nodig hebben. “We zien dat cliënten zichtbaar opleven of juist rustig worden als ze spellen doen op de Tovertafel”, vertelt Ria van Gameren, initiatiefnemer en verzorgende-IG bij Wittenbergzorg. “Zo hebben we een mevrouw die al tien jaar bij ons is en niet veel mee krijgt van de wereld om haar heen. We zien haar echt opleven als ze een spel op de Tovertafel doet.”

 

Activiteiten bedenken voor mensen die nog aardig mobiel zijn, is minder lastig. “Op één van onze andere afdelingen zijn ze bezig om een fietslabyrint te realiseren. Via projectie kunnen ze dan door het dorp fietsen. Ook een erg mooi project, alleen is dat minder geschikt voor de cliënten die wat verder in het dementieproces zitten. Er zijn meer beperkingen voor deze cliënten, zowel fysiek als mentaal. Daarvoor is de Tovertafel ook een uitkomst. Zo kunnen ze toch nog actief meedoen.” De Tovertafel zal later door middel van rouleren ook beschikbaar zijn voor mensen buiten de gesloten afdeling.

 

Een Tovertafel is kostbaar: er moest een bedrag van bijna zevenduizend euro verzameld worden. Er werd veel gedaan om dat bedrag te verzamelen. “We hebben onder andere op de jaarmarkt gestaan en een stroopwafelverkoop gehouden. Daarnaast hebben we via sponsoren geld ingezameld. Dat ging sneller dan verwacht. Binnen een paar maanden hadden we het bedrag bij elkaar.” Daarnaast stonden enkele familieleden ook op voor de Tovertafel. “Veel familieleden van cliënten reageerden erg positief en hebben ook een bijdrage geleverd. Zij zagen het belang van de Tovertafel ook.”

 

Familieleden, cliënten en medewerkers hebben afgelopen vrijdag de tovertafel officieel in gebruik genomen.

 

Kennismaken?

Wilt u meer weten over wonen in zorgcentrum De Wittenberg? Neem dan contact op met ons Zorg Advies Punt: ZAP@wittenbergzorg.nl of bel naar 0418-594977 (niet voor sollicitaties!).

Download ook onze algemene brochure

 

contactpagina routebeschrijving

Een sfeerimpressie van de zorg die Wittenbergzorg levert. Zowel op onze locatie in Haaften als bij u thuis. Wilt u de sfeer in het echt proeven? Maak een afspraak!

adres
Zorgcentrum De Wittenberg
Bernhardstraat 4
4175 EE Haaften
telefoon
(0418) 59 49 00
e-mail

Ja, stuur mij meer informatie!