"Het is vooral fijn dat de verpleging
zoveel mogelijk met je meedenkt."

Nieuws

 

 

Nieuws26 oktober
Voor vragen rondom zorg kunt u tegenwoordig ook terecht bij ons steunpunt te Waardenburg, De Vergt 4 (naast de Coöp).
Geregeld vinden hier ook diverse activiteiten plaats. Dit vindt u op onze website onder 'Agenda' en onder 'Activiteiten.'

Meer informatie over ons steunpunt vindt u in deze brochure.

Wij bieden u bij ons steunpunt ook onze welzijnspas aan. Deze pas geeft voordelen op de activiteiten die daar worden georganiseerd. Meer informatie over deze welzijnspas en het aanvragen ervan leest u in deze link.
 

Lukt boodschappen doen niet meer? Probeer de online supermarkt

Voor senioren kan het doen van de wekelijkse boodschappen een hele opgave zijn. Steeds meer kleine/lokale supermarkten sluiten de deuren. Daarom zijn ouderen al gauw toegewezen op de grotere supermarkten. Veel ouderen hebben moeite met het vinden van hun boodschappen. Daarnaast is het een heel karwei om alle zware boodschappen weer mee naar huis te nemen. Een uitkomst kan dan de online supermarkt zijn.


Online kunnen ouderen op hun gemak de boodschappen in hun virtuele winkelmandje leggen. Daarnaast worden de boodschappen afgeleverd op een moment dat hen uitkomt. Veel bezorgdiensten bezorgen tot in de keuken. Als oudere hebt u dus nergens meer omkijken naar. U hoeft de boodschappen alleen nog maar in de voorraadkast, koelkast of diepvries op te bergen.

 

De voordelen van online boodschappen doen

  • Niet meer hoeven tillen aan zware boodschappentassen
  • Boodschappen doen waar en wanneer u wil, ook buiten de openingstijden
  • Het bespaart u een hoop tijd en energie
  • Minder (dure) impulsaankopen. Online bent u bewust wat u uitgeeft
  • Snel bezorgd, tot in de keuken
     

Welke supermarkten bezorgen er hier?

Welke supermarkten bezorgen er in de gemeenten Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal? Boodschappenspot.nl zocht het uit en vatte het een en ander samen. Albert Heijn, Jumbo en Coop zijn alle drie goed vertegenwoordigd in deze gemeenten. In een groot deel van de regio bezorgen zij de boodschappen al aan huis. Ga naar Boodschappenspot, en bekijk welke supers er op uw specifieke locatie bezorgen.

 

Albert Heijn

Minimum bestelbedrag €70
Kosten voor bezorging aan huis: vanaf €3,95
Kosten afhalen in winkel: vanaf €1,50

 

Pluspunt: Enorm groot assortiment, ruime keuze in bezorgmomenten, nauwkeurige bezorging

Minpunt: Hoog minimaal bestelbedag (€70). Tip: gebruik een voucher voor gratis bezorging.

 

Jumbo

Minimum bestelbedrag €50

Kosten voor bezorging aan huis: vanaf €6,00

Kosten afhalen in winkel: vanaf €1,95

 

Pluspunt: Veel pick-up points, over het algemeen goedkoop

Minpunt: Webshop voor ouderen niet erg gebruiksvriendelijk

 

Coop

Minimum bestelbedrag €40

Kosten voor bezorging aan huis: vanaf €4,95

Kosten afhalen in winkel: vanaf €2,99

 

Pluspunt: Prettige webwinkel, de lokale Coop bezorgt de boodschappen zelf

Minpunt: Online assortiment nog beperkt

 

Kookt u niet meer zelf? Kies dan voor een maaltijdservice of tafeltje dekje

Online boodschappen doen is niet perse een uitkomst voor alle ouderen. Sommige ouderen kunnen niet meer zelf koken, en anderen vinden het heerlijk om een goede maaltijd voorgeschoteld te krijgen. In dat geval is de maaltijdservice / tafeltje dekje service van Wittenbergzorg een uitkomst voor u. Deze maaltijden kosten €7,70, en worden rechtstreeks uit de keuken van De Wittenberg geleverd. U ontvangt dan een voorgerecht, nagerecht en een bijpassend bijgerecht. De maaltijden kunnen warm worden aangeleverd zodat u direct aan tafel kunt, maar u kunt er ook voor kiezen om het zelf op te warmen met de magnetron.


Toveren met handbewegingen

HAAFTEN- Een zinvolle dagbesteding bedenken voor mensen met beginnende en gevorderde dementie, dat is nog best lastig. Wittenbergzorg maakt een mooie stap met de Tovertafel.

De Tovertafel is een relatief nieuw concept. Het is een speels product voor ouderen in de midden tot late fasen van dementie en bestaat uit een beamer en een tafel. Op de tafel worden verschillende spellen geprojecteerd. Cliënten kunnen bijvoorbeeld door middel van handbewegingen en aanraking geprojecteerde bloemen groter maken of bubbels uit elkaar laten spatten. Op deze manier is het ook geschikt voor mensen die vergroeide handen hebben of in een rolstoel zitten.

De Tovertafel wordt onderdeel van de dagbesteding voor de cliënten op afdeling De Kriekenhof. Dit is een kleinschalige afdeling waar mensen verblijven die psychogeriatrische zorg nodig hebben. “We zien dat cliënten zichtbaar opleven of juist rustig worden als ze spellen doen op de Tovertafel”, vertelt Ria van Gameren, initiatiefnemer en verzorgende-IG bij Wittenbergzorg. “Zo hebben we een mevrouw die al tien jaar bij ons is en niet veel mee krijgt van de wereld om haar heen. We zien haar echt opleven als ze een spel op de Tovertafel doet.”

Activiteiten bedenken voor mensen die nog aardig mobiel zijn, is minder lastig. “Op één van onze andere afdelingen zijn ze bezig om een fietslabyrint te realiseren. Via projectie kunnen ze dan door het dorp fietsen. Ook een erg mooi project, alleen is dat minder geschikt voor de cliënten die wat verder in het dementieproces zitten. Er zijn meer beperkingen voor deze cliënten, zowel fysiek als mentaal. Daarvoor is de Tovertafel ook een uitkomst. Zo kunnen ze toch nog actief meedoen.” De Tovertafel zal later door middel van rouleren ook beschikbaar zijn voor mensen buiten de gesloten afdeling.

Een Tovertafel is kostbaar: er moest een bedrag van bijna zevenduizend euro verzameld worden. Er werd veel gedaan om dat bedrag te verzamelen. “We hebben onder andere op de jaarmarkt gestaan en een stroopwafelverkoop gehouden. Daarnaast hebben we via sponsoren geld ingezameld. Dat ging sneller dan verwacht. Binnen een paar maanden hadden we het bedrag bij elkaar.” Daarnaast stonden enkele familieleden ook op voor de Tovertafel. “Veel familieleden van cliënten reageerden erg positief en hebben ook een bijdrage geleverd. Zij zagen het belang van de Tovertafel ook.”

Familieleden, cliënten en medewerkers hebben afgelopen vrijdag de tovertafel officieel in gebruik genomen.

 

PERSBERICHT

Haaften, 26 november 2015

Wittenbergzorg aangesteld door Ministerie van VWS in pilotproject ‘Waardigheid & Trots’

‘Ruim baan voor verpleeghuizen met ambitie’. Dat is de doelstelling van het Ministerie van VWS met het programma ‘Waardigheid en Trots’ dat deze maand is gepresenteerd. Wittenbergzorg in Haaften is geselecteerd om als zorgaanbieder mee te draaien in deze pilot. De overheid daagt met het programma verpleeghuiszorglocaties uit om – vrij van belemmeringen en heersende tradities – de best mogelijke kwaliteit van zorg te leveren aan cliënten. Het doel? Dat Wittenbergzorg met deze innovatieve aanpak als voorbeeld kan dienen voor de rest van de sector.

De doelstelling van het Ministerie van VWS met het programma ‘Waardigheid & Trots, ruim baan voor verpleeghuizen met ambitie’ is eenvoudig. Door alle veranderingen in de zorg mag een cliënt steeds meer verwachten dat de verpleeghuiszorg zo veel mogelijk wordt aangepast aan zijn of haar situatie. Kortom: de zorg moet ‘zo thuis als mogelijk zijn’, als thuis wonen tenslotte zelf niet meer lukt. Dit uitgangspunt betekent wel een fundamentele verschuiving in de verpleeghuiszorg zoals deze nu is georganiseerd. Omdat Wittenbergzorg de ambitie ‘Onze zorg kunnen we zo thuis als mogelijk organiseren’ heeft, is ze uitgedaagd om dat gedurende dit programma waar te maken. Als voorbeeld kan De Wittenberg zo aan andere verpleeghuiszorginstellingen laten zien dat er meer mogelijk is dan er momenteel gedacht wordt. Omdat het een pilot-programma betreft, heeft het ministerie ruimte geboden om deze ambitie te realiseren, zonder dat De Wittenberg daarin belemmerd wordt door (huidige) regels en tradities.

Wat vindt de cliënt ervan?
Concreet betekent deelname aan het project dat de cliënten in De Wittenberg gedurende de looptijd van het programma regie hebben over de zorg die ze willen ontvangen. Niet belemmerd door regelingen die normaal gesproken van kracht kunnen zijn. Het doel van het programma in De Wittenberg is tweeledig. Enerzijds wordt er zo bezien of de cliënt daadwerkelijk meer invloed uit gaat oefenen op de zorg en ondersteuning die hij of zij wil ontvangen. Anderzijds wordt er gekeken of de cliënt andere middelen inzet dan wanneer De Wittenberg dit voor de cliënt regelt. Na afloop wordt er gemeten of de cliënttevredenheid is toegenomen of afgenomen en hoe de cliënt de bijbehorende administratieve afhandeling – die ook in eigen beheer komt – heeft ervaren. Anderzijds wordt er gekeken naar de rol van de zorgprofessionals. Hoe gaan zij om met deze cultuuromslag en wat vinden zij van de veranderende regie? Een spannende en leerzame ervaring!

Looptijd project
Het project loopt de komende 2 jaar. Na afloop vindt er een evaluatie plaats met de cliënten en medewerkers van De Wittenberg. Samen met andere instellingen beziet het Ministerie van VWS of de pilot handvatten biedt om in de toekomst de zorg daadwerkelijk zo te organiseren zoals dat de achterliggende tijd het geval was. Wie het project wil volgen, raden wij aan regelmatig op onze website te kijken: www.wittenbergzorg.nl

 

Kennismaken?

Wilt u meer weten over wonen in zorgcentrum De Wittenberg? Neem dan contact op met ons ZorgAdviesPunt: ZAP@wittenbergzorg.nl of belt u gerust met Elly Klop: 0418-594977.

 

contactpagina routebeschrijving

Een sfeerimpressie van de zorg die Wittenbergzorg levert. Zowel op onze locatie in Haaften als bij u thuis. Wilt u de sfeer in het echt proeven? Maak een afspraak!

adres
Zorgcentrum De Wittenberg
Bernhardstraat 4
4175 EE Haaften
telefoon
(0418) 59 49 00
e-mail

ik wil meer informatie over